[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Ο λαϊκός πολιτισμός – Οδηγός για Εκπαιδευτικούς


Η εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο έχει ως σκοπό να μυήσει τον μαθητή και τη μαθήτρια ατομικά και ομαδικά σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Αυτό το επιδιώκει τόσο μέσα από τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων του σχολικού προγράμματος και με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όσο και με τις πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, οι οποίες είτε πραγματοποιούνται εντός είτε εκτός του σχολικού χώρου αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα πολιτισμού.

Τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών όλων των βαθμίδων, μέσα από τη διδασκαλία ολόκληρων κεφαλαίων ή ενοτήτων, προσανατολισμένα εκτός των άλλων και στην ενίσχυση της πολιτισμικής κληρονομιάς, λαμβάνουν υπόψη την πολυεπίπεδη διάσταση του πολιτισμού ως έννοιας µε ουσιαστικό περιεχόμενο, διερευνώντας τη σε όλα τα μαθήματα και συνδέοντάς τη µε τα βιώματα των μαθητών/τριών, αποσκοπώντας στην κατανόησή της και στη συνειδητοποίηση ότι ο πολιτισμός διαπερνά όλες τις επιστήμες και τις δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Με την προσέγγιση της έννοιας «πολιτισμός» επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στα πολιτισμικά επιτεύγματα των Ελλήνων, αλλά και των άλλων λαών, ώστε προσεγγίζοντάς τα κριτικά να αποκτήσουν σταδιακά πολιτισμική επίγνωση και υπευθυνότητα. Με τη διαθεματική προσέγγιση της μακροέννοιας «πολιτισμός» οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται τη διασύνδεση των επιστημών, τη συμβολή τους στον πολιτισμό, την προσωπική τους ευθύνη για τη διάσωση των πνευματικών άυλων και υλικών προϊόντων του πολιτισμού.

Τι είναι το Ψηφιακό Σχολείο;

Η κεντρική πύλη digitalschool.gov.gr περιλαμβάνει συγκεντρωμένες όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Ψηφιακού Σχολείου του ΥΠΑΙΘΑ για το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παρέχει δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε αυτές.